Dobrůtky
Cukrářské výrobky
Mandlové pečivo
Čerstvé je měkké a rozplývá se na jazyku v lahodném obláčku máslovo-mandlových chutí. Základ tvoří mandle, cukr a med a vydrží čerstvé zhruba 3 týdny, v ledničce i déle.
Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.
Cena: 55kč/10dkg
Pistáciové pečivo
Věrný společník mandlového pečiva s tím drobným rozdílem, že je vyrobené z pistácií. Jak dělané pro milovníky a milovnice zelených oříšků.
Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.
Cena: 75kč/10dkg
Mandlové pečivo – směs různých příchutí
Mandlové pečivo se vyrábí i v příchutích s kávou, pomerančem nebo s citronovou kůrou. Všechny rozhodně stojí za ochutnání.
Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.
Cena: 65kč/10dkg
Mostarda
Výborná k likérovým vínům typu marsala. Velice zjednodušeně jde o vinný mošt svařený do podoby tuhého želé. krájí se na kostičky a v puse vytváří velice zajímavou sladkou kompozici doplněnou o mírně natrpklé a těžké čokoládové tóny.
Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.
Cena: 70kč/10dkg
Gdoulové želé
Vyrábí se podobným způsobem jako marmeláda s tím rozdílem, že se nechá vyvařit všechna voda a výsledek je opět v podobě želé, které se krájí a cucá místo bonbónů. Například po vydatném obědě a kafíčku.
Výrobce: Domácí výroba
Cena: 65/10dkg
Citrusové marmelády (citron, pomeranč, mandarinka, klementinka)
Osvěžující citronové, voňavé mandarinkové a decentně chutné klementinkové a pomerančové. Vyrobené z chemicky neošetřených plodů včetně kůry podle rodinného receptu.
Výrobce: Malvarosa, Carruba
Cena: 80kč/250g
Mandlové, pistáciové a ořechové lístky
Hlavními ingrediencemi jsou opět máslo a spousta mandlí či pistácií. Vzdáleně připomínají naš marokánky, jen jsou menší a nesrovnatelně chutnější. V originálně podobě je vyrábí rodina Salemi ze Zafferany, ostatní je víceméně zdařile napodobují, nicméně originál je originál.
Výrobce: Salemi, Zafferana Etnea
Mandlové: 57kč/10dkg
Pistáciové: 76kč/10dkg
Oříškové: 73kč/10dkg
Marcipán
Jeden z nejvýznamnějších tradičních cukrářských produktů sicilských. Paní Russo pravidelně usedá ve své pracovně, aby dala život marcipánové hmotě, která se pod jejíma rukama mění v ovoce, zeleninu či mořské plody.
Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.
Cena: 80kč/10dkg
Sezamové sušenky
Kořeněné sušenky pokryté sezamovými semínky jsou geniální společnice těžkých sicilských vín. Obzvlášť dobře jdou k sušším likérovým vínům.
Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.
Cena: 47kč/10dkg
Knírky
Křehké piškotové těsto ve tvaru knírku, které svírá lžičku vina cotto. Napřed ucítíte piškot a potom velice vinný výbuch chutí.
Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.
Cena: 68kč/10dkg
Rami di napoli
Měkký čokoládový koláček okořeněný hřebíčkem, který v sobě rafinovaně schovává kousek šťavnaté marmelády. Pozor! Silně návykové! Na obrázku vlevu dole.
Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.
Cena: 49kč/10dkg
Turecký med
Jedna z tradičních oblíbených pochutin, nasekaná na malé kousky a namočená v bílé nebo tmavé čokoládě.
Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.
Cena: xxxkč/10dkg
Ovoce a zelenina v různých podobách
Olej s feferonkami
Do domácího olivového oleje se naseká domácí feferonka s trochou bylinek. Zbytek nechám na vaší představivosti.
Výrobce: Domácí výroba
Cena: 300kč/1l
Olivy
Druhů oliv je tolik, kolik je květů na rozkvetlém pomerančovníku a možná ještě víc. Většina z nich se vyrábí doma podle tradičních rodinných receptů. Jsou olivy tmavé v octě, na sladkokyselo s hrozinkama, olivy plněné, s nakládanou zeleninou, s feferonkama, v oleji, malé, velké, zelené...Jisté ale je, že i největší rozhýčkanec si bude schopen vybrat.
Výrobce: Domácí výroba
Cena: 17kč/10dkg
Olivový olej
Olej lze dovést jak v biokvalitě s etiketou, tak olej domácí, který si na Sicílii vyrábí víceméně každá rodina. Nejvzdálenější dodavatel oleje je zpravidla strýček z druhého kolene.
Výrobce: Strýček z druhého kolene
Cena: záleží na oleji
Nakládaná zelenina
Podobně jako olej a olivy, i zelenina se nakládá všude a s velkým zaujetím. Dělají se artyčoky, směsi, houbičky (ne-za-po-me-nu-tel-né!)
Cena: cca 20kč/10dkg
Pesta
Příjemným překvapením pro našince bývá, že pesto není jen jedno. Zdaleka. Dá se pořídit pesto z pistácií, pesto ze sušených rajčat či třeba pesto tzv. sicilské, které je oproti rajčatovému obohacené především o čili papričky.
Mandle
Mandle z avolských pahorků, na kterých se stejně dobře daří i slavnému avolskému černému potěší srdce i jazýček každé cukrářky i cukráře.
Výrobce: Mandlovníky s.r.o. ve spolupráci se sicilským podnebím
Mandle: 220kč/1kg
Kaštany
Jedlé kaštany ze zahrádky.
Výrobce: Zahrádka
Cena: 60kč/kg
Medy
Květy citronu
Jemný, tekutý světlý med s jasnou citronovou chutí. Velice osvěžující a výborný jen tak na lžičku.
Květy pomeranče
Lehký a tekutý, s chutí zaobleněší než citronový.
Eukalyptový
Tužší tmavý med se silným aromatem eukalyptu. Vynikající na zimní rýmy a neduhy. Spíš než na ppřímé pojídání se hodí do čajů.
Kaštanový
Tmavý med s výraznou pikantní chutí, kterou lze přirovnat snad jen ke kaštanovému medu. Je naprosto nepřekonatelný v lipovém čaji ale vyjímá se dobře i v ostatních bylinkových nápojích.
Kopyšníkový
Motýlkovitá bylina s karmínovými kvítky dává med světlý, sladký a neuvěřitelně lahodný. Chuť má výraznou ale hladkou.
Opunciový
Jemný světlý med s příjemnými ovocnými tóny.
Výrobce medů: Azienda agricola Fresta, Zafferana
Cena: 230kč/kg
Vína
Likérová vína
Zibbibo, Passito a Marsala. Svatá trojice vín vzdáleně připomínající portské ale opravdu jen vzdáleně. Od každého existuje množství typů od mladších po věkovité, od sladkých po suché – stačí si vybrat.
Cena: od 250kč/0,7l
Červená vína
Etna rosso
Více jak třítisícimetrový vulkán rodí vína silná a živá. Těžko říct, nakolik je to fantazie, a nakolik jsou opravdu prodchnutá ohnivou energií lávových polí, na kterých rostou.
Nero d’avola
Černé Avolské, když je dobře uzrálé, připomíná na jazyku černý samet s temně ovocnou příchutí. Pokud je Atnenské vitalita, pak je Avolské vtělená elegance.
Cena: od 200kč/0,7l
Muškáty
Tak třeba sladký muškátek ze Santa Veneriny, nebo suchý muškátek z Nóta, nebo ten Pantelerijský? Opět je zde obrovská různorodost a záleží na preferencích každého, který z nich si získá jeho/její srdce.
Cena: od 250kč/0,7l