Dobrůtky

03.12.2010 19:21

 

Cukrářské výrobky

Mandlové pečivo

Čerstvé je měkké a rozplývá se na jazyku v lahodném obláčku máslovo-mandlových chutí. Základ tvoří mandle, cukr a med a vydrží čerstvé zhruba 3 týdny, v ledničce i déle.

Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.

Cena: 55kč/10dkg

Pistáciové pečivo

Věrný společník mandlového pečiva s tím drobným rozdílem, že je vyrobené z pistácií. Jak dělané pro milovníky a milovnice zelených oříšků.

Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.

Cena: 75kč/10dkg

Mandlové pečivo – směs různých příchutí

Mandlové pečivo se vyrábí i v příchutích s kávou, pomerančem nebo s citronovou kůrou. Všechny rozhodně stojí za ochutnání.

Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.

Cena: 65kč/10dkg

Mostarda

Výborná k likérovým vínům typu marsala. Velice zjednodušeně jde o vinný mošt svařený do podoby tuhého želé. krájí se na kostičky a v puse vytváří velice zajímavou sladkou kompozici doplněnou o mírně natrpklé a těžké čokoládové tóny.

Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.

Cena: 70kč/10dkg

Gdoulové želé

Vyrábí se podobným způsobem jako marmeláda s tím rozdílem, že se nechá vyvařit všechna voda a výsledek je opět v podobě želé, které se krájí a cucá místo bonbónů. Například po vydatném obědě a kafíčku.

Výrobce: Domácí výroba

Cena: 65/10dkg

Citrusové marmelády (citron, pomeranč, mandarinka, klementinka)

Osvěžující citronové, voňavé mandarinkové a decentně chutné klementinkové a pomerančové. Vyrobené z chemicky neošetřených plodů včetně kůry podle rodinného receptu.

Výrobce: Malvarosa, Carruba

Cena: 80kč/250g

Mandlové, pistáciové a ořechové lístky

Hlavními ingrediencemi jsou opět máslo a spousta mandlí či pistácií. Vzdáleně připomínají naš marokánky, jen jsou menší a nesrovnatelně chutnější. V originálně podobě je vyrábí rodina Salemi ze Zafferany, ostatní je víceméně zdařile napodobují, nicméně originál je originál.

Výrobce: Salemi, Zafferana Etnea

Mandlové: 57kč/10dkg

Pistáciové: 76kč/10dkg

Oříškové: 73kč/10dkg

Marcipán

Jeden z nejvýznamnějších tradičních cukrářských produktů sicilských. Paní Russo pravidelně usedá ve své pracovně, aby dala život marcipánové hmotě, která se pod jejíma rukama mění v ovoce, zeleninu či mořské plody.


Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.

Cena: 80kč/10dkg

Sezamové sušenky

Kořeněné sušenky pokryté sezamovými semínky jsou geniální společnice těžkých sicilských vín. Obzvlášť dobře jdou k sušším likérovým vínům.

Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.

Cena: 47kč/10dkg

Knírky

Křehké piškotové těsto ve tvaru knírku, které svírá lžičku vina cotto. Napřed ucítíte piškot a potom velice vinný výbuch chutí.

Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.

Cena: 68kč/10dkg

 Rami di napoli

Měkký čokoládový koláček okořeněný hřebíčkem, který v sobě rafinovaně schovává kousek šťavnaté marmelády. Pozor! Silně návykové! Na obrázku vlevu dole.

Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.

Cena: 49kč/10dkg

Turecký med

Jedna z tradičních oblíbených pochutin, nasekaná na malé kousky a namočená v bílé nebo tmavé čokoládě.

Výrobce: Russo, Santa Venerina, držitelé hodnocení 2/3 v gambero rosso.

Cena: xxxkč/10dkg

Ovoce a zelenina v různých podobách

Olej s feferonkami

Do domácího olivového oleje se naseká domácí feferonka s trochou bylinek. Zbytek nechám na vaší představivosti.

Výrobce: Domácí výroba

Cena: 300kč/1l

Olivy

Druhů oliv je tolik, kolik je květů na rozkvetlém pomerančovníku a možná ještě víc. Většina z nich se vyrábí doma podle tradičních rodinných receptů. Jsou olivy tmavé v octě, na sladkokyselo s hrozinkama, olivy plněné, s nakládanou zeleninou, s feferonkama, v oleji, malé, velké, zelené...Jisté ale je, že i největší rozhýčkanec si bude schopen vybrat.

Výrobce: Domácí výroba

Cena: 17kč/10dkg

Olivový olej

Olej lze dovést jak v biokvalitě s etiketou, tak olej domácí, který si na Sicílii vyrábí víceméně každá rodina. Nejvzdálenější dodavatel oleje je zpravidla strýček z druhého kolene.

Výrobce: Strýček z druhého kolene

Cena: záleží na oleji

Nakládaná zelenina

Podobně jako olej a olivy, i zelenina se nakládá všude a s velkým zaujetím. Dělají se artyčoky, směsi, houbičky (ne-za-po-me-nu-tel-né!)

Cena: cca 20kč/10dkg

Pesta

Příjemným překvapením pro našince bývá, že pesto není jen jedno. Zdaleka. Dá se pořídit pesto z pistácií, pesto ze sušených rajčat či třeba pesto tzv. sicilské, které je oproti rajčatovému obohacené především o čili papričky.

Mandle

Mandle z avolských pahorků, na kterých se stejně dobře daří i slavnému avolskému černému potěší srdce i jazýček každé cukrářky i cukráře.

Výrobce: Mandlovníky s.r.o. ve spolupráci se sicilským podnebím

Mandle: 220kč/1kg

Kaštany

Jedlé kaštany ze zahrádky.

Výrobce: Zahrádka

Cena: 60kč/kg

Medy

Květy citronu

Jemný, tekutý světlý med s jasnou citronovou chutí.  Velice osvěžující a výborný jen tak na lžičku.

Květy pomeranče

Lehký a tekutý, s chutí zaobleněší než citronový.

Eukalyptový

Tužší tmavý med se silným aromatem eukalyptu. Vynikající na zimní rýmy a neduhy. Spíš než na ppřímé pojídání se hodí do čajů.

Kaštanový

Tmavý med s výraznou pikantní chutí, kterou lze přirovnat snad jen ke kaštanovému medu. Je naprosto nepřekonatelný v lipovém čaji ale vyjímá se dobře i v ostatních bylinkových nápojích.

Kopyšníkový

Motýlkovitá bylina s karmínovými kvítky dává med světlý, sladký a neuvěřitelně lahodný. Chuť má výraznou ale hladkou.

Opunciový

Jemný světlý med s příjemnými ovocnými tóny.

Výrobce medů: Azienda agricola Fresta, Zafferana

Cena: 230kč/kg

Vína

Likérová vína

Zibbibo, Passito a Marsala. Svatá trojice vín vzdáleně připomínající portské ale opravdu jen vzdáleně. Od každého existuje množství typů od mladších po věkovité, od sladkých po suché – stačí si vybrat.

Cena: od 250kč/0,7l

Červená vína

Etna rosso

Více jak třítisícimetrový vulkán rodí vína silná a živá. Těžko říct, nakolik je to fantazie, a nakolik jsou opravdu prodchnutá ohnivou energií lávových polí, na kterých rostou.

Nero d’avola

Černé Avolské, když je dobře uzrálé, připomíná na jazyku černý samet s temně ovocnou příchutí. Pokud je Atnenské  vitalita,  pak je Avolské vtělená elegance.

Cena: od 200kč/0,7l

Muškáty

Tak třeba sladký muškátek ze Santa Veneriny, nebo suchý muškátek z Nóta, nebo ten Pantelerijský? Opět je zde obrovská různorodost a záleží na preferencích každého, který z nich si získá jeho/její srdce.

Cena: od 250kč/0,7l